Vioolbouwer & Hersteller Wim Vanhoe

Wim Vanhoe

Lichtfestival1.jpg

 

Als kind droomde er al van om vioolbouwer te worden. Naarmate ik ouder werd en realistischer ging denken, werd deze droom als een gekkigheid aan de kant geschoven en raakte vergeten. Enkele studies en spelingen van het lot later, werd ik in 2007 zelfstandig en autodidactisch accordeonhersteller en -stemmer. Alle types van trekzakken en aanverwante muziekinstrumenten passeren sindsdien mijn atelier en kunnen rekenen op deskundige reparaties en accurate stembeurten.

Als accordeonstemmer kwam ik –als bij toeval- toch bij de muziekinstrumenten terecht. Ik herinnerde mij de kinderdroom en startte in 2008 de opleiding tot vioolbouwer en –hersteller in het CMB te Puurs. Ik bouwde er mijn eerste violen en cello. Mijn kennis en kunde vulde ik verder aan met extra modules en workshops; strijkstokken beharen, politoeren, afstellen van strijkinstrumenten en tenslotte ook de intensieve reparatieopleiding die ik in februari 2017 afrondde. Sindsdien breidde ik mijn aanbod verder uit.

De combinatie van accordeon en strijkinstrumenten mag dan niet voor de hand liggen, toch zorgt ze soms voor onverwachte extra inzichten. Zo worden vioolbladen bij de bouw ook gestemd en eigenlijk op een vrij gelijkaardige wijze als dat gebeurt bij accordeontongen. Anderzijds helpt de ervaring met (klank)hout uit de vioolbouw om reparaties aan de klankkasten of tongenblokken van accordeons uit te voeren. Ook muzikaal kunnen accordeons en violen het overigens vaak verrassend goed met elkaar vinden.

 

Terug